Круглий стіл «Робота юридичних фірм в умовах фінансової кризи»

17.11.2008

Круглий стіл «Робота юридичних фірм в умовах фінансової кризи»

13 листопада 2008 року директор ЮФ «Дмитрієва та партнери», Президент ВГО «Асоціації адвокатів України» Дмитрієва Ольга Леонідівна взяла участь у круглому столі «Робота юридичних фірм в умовах фінансової кризи», організований та проведений за підтримки журналу «Український юрист». В обговоренні приймали участь партнер ЮФ «Юрзовнішсервіс» Ганна Цірат, керуючий партнер АК «Правочин» Олександр Оніщенко, партнер ЮФ «Яким’як, Кушнір і партнери» Юрій Кушнір, керівний партнер «Правовий альянс» Ілля Костін, Президент ЮФ «Укрінюрколегія» Данило Курдельчук, партнер ЮФ «Правові партнери» Андрій Доманський, партнер АФ «Сергій Козьяков і партнери» Сергій Козьяков, керуючий партнер АО «Віталій Титич і партнери» Віталій Титич, Генеральний директор ЮК «Принцип» Геннадій Пампуха, асоційований партнер «Правовий альянс» Олексій Бежевець та інші представники правової еліти.

Круглий стіл було присвячено обговоренню проблем, з якими зіштовхнулися юридичні фірми в умовах фінансової кризи, а також особливостей їх існування та роботи у нових реаліях.

Відповідаючи на питання про те, наскільки серйозно позначилася фінансова криза на роботі юридичних фірм, більшість присутніх погодилися з тим, що, зважаючи на масштаби кризи, якщо не всі юридичні фірми ще відчули на собі її вплив, то, безперечно, найближчим часом його відчують. До особливо постраждалих практик належать real estate та banking & finance. При цьому кількість клієнтів не зменшилася, а об’єм роботи навіть збільшився. Однак багато клієнтів звертаються з проханням про відтермінування оплати наданих юридичних послуг.

До основних тенденцій юристи також віднесли підвищення попиту на судове супроводження з боку юридичних фірм. Поступово збільшується попит також на юридичні послуги у сфері банкрутства, злиття та поглинання. Саме на ці практики провідні юристи радять тимчасово переорієнтувати курс компаній.

Кожна юридична фірма намагається розробити свій власний «рецепт» існування в нових реаліях. Безперечно, в більш вигідному становищі перебувають фірми, орієнтовані на універсальність. Тим же фірмам, до штату яких входять в основному вузькоспеціалізовані фахівці, рекомендується підвищувати їх кваліфікацію також в інших галузях за рахунок проведення внутрішніх семінарів.

На питання про те, на який період припаде пік фінансової кризи в Україні, більшість з присутніх не змогли дати однозначної відповіді. Юристи зійшлися на тому, що які-небудь прогнози ще робити зарано, однак уникнути скорочень, зниження заробітних плат, витрат на адміністративний персонал, на оренду й утримання офісних приміщень і мінімізації витрат на рекламу, очевидно, не вдасться.

На завершення, провідні юристи рекомендували своїм колегам зосередити свою увагу не лише на ризиках ведення юридичного бізнесу в умовах фінансової кризи, а також на можливості використання цього періоду для удосконалення роботи внутрішніх служб та внутрішніх процедур (в тому числі фінансових).





Замовити консультацію фахівців
Dmitrieva & Partners




Защита от автоматических сообщений*:

CAPTCHA